dimecres, 29 d’abril del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXIX)

CAL SICO VELL.
 
És la casa que hi ha entre ca l´Engràcia i les escales del carrer de la Torra. Edifici molt vell doncs és al nucli més antic de Tarrés, prop del castell. Al ser un edifici amb tants anys ha tingut una bona munió d´estadants. Un dels últims que en va deixar petjada, i per això n´ha quedat el renom, foren els Pasqual del Sico. Dita família i denominació prové de Fulleda, aplicant-se exclusivament al llinatge Pasqual. L´origen del sobrenom es degué formar per una reducció del nom de Francisco, popularment dit “Sisco”, i encara reduint-lo més acabà en “Sico”. Amb tot, deuria ser un renom heretat per la família d´alguna mare, ja que no hi ha ni un sol cap de casa d´aquesta nissaga anomenat Francesc. Per tant no seria un renom propi de la familia si no aliè i introduït.

Els primers tarresans foren Ramon Pasqual Palau (1840-1880), fulledenc, casat el 1864 amb Josepa Gaya de l´Espluga Calba. Aquest, potser influenciat per sa mare (Maria Palau, descendent de ca l´Engràcia) , o per l´atracció de la feina que prometien les obres del túnel del ferrocarril, decidí viure a Tarrés. De fet, un cop casats ja van venir per a instal·lar-se.
La casa on visqueren fou ca l´Arengader i, a pocs metres de distància, cal Sico Vell els serví de magatzem i lloc de desambràs.  Aquesta última també feu el servei de botiga, ja que el Ramon hi revenia productes procedents del mercat de Montblanc. El pis superior d´aquesta última fou condicionat per a servir de sala de ball per quan es necessitava.... Habitaven, doncs, en dues cases.

Quan els néts d´aquell Ramon es van voler casar, a principis del 1900, es feren cases noves en la, llavors, recent urbanització del carrer Església (el mateix d´avui dia). Dit carrer era a l´antiga partida de La Cova, uns freginals o paradetes propietat del rector (hi va afondir una cova per a aprofitar-ne l´aigua del lloc).  Així, llavors  reomplint la parada, van sorgir cal Sico amb el Ramon Pasqual, i cal Clavé amb el Pere-Claver Pasqual (P.C. 1917), totes dues més o menys al mateix temps, com la resta del carrer. Uns anys després, un tercer germà formà ca l´Isidro el Sico, a la Raval.
Avui dia, seguint el model de globalització, els seus descendents estan escampats per diferents comarques de Barcelona, Tarragona i Lleida.  

 

A dalt, el primer cal Sico, tocant a les escales del carrer la Torre. Ara la casa és coneguda com cal Sico Vell (o ca la Soledad).

A dalt cal Sico actual, al carrer de l'església. A baix la dovella nova de la portalada de la casa que es va posar en l'última reforma el 1995. També hi ha la data de construcció de la casa 1914 i les inicials RP (Ramon Pasqual) amb l'escut dels Pasqual.


 

A dalt, cal Clavé, tocant a cal Sico. A sota la dovella central de la portalada d'entrada amb les inicials CP (Claver Pasqual) i la data de construcció 1917.


A baix la fotografia de ca l'Isidro del Sico, també coneguda darrerament com ca la Tia Dolores. La casa és al Raval de la Fontanella.




    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada