dimecres, 1 d’abril del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXV)

CAL BEPO VELL

El sobrenom Bepo es posa per anomenar a un Josep determinat (recordeu que a Tarrés els noms de Josep porten feina, Josepet, Po, Bep, i ara Bepo). Així quan volen dir Josep també podien dir Bep, en aquest cas volent dir Josepó li diuen Bepó (però s´ha popularitzat sense accent, Bepo). Tenim doncs un Josep Saragossa que l´anomenen Bepo, tot servint aquest nom únicament per a ell i sa família i per ningú més.

Els Saragossa (tal com s´escriu el més antic, amb dues esses) van venir de Fulleda. El seu primer representant, Josep Saragossa (v. 1718-1793), es va casar al 1747 amb Maria Palau (1730-1810) del carrer de la Costa. Aquesta fou l´hereva del seu pare i que li va correspondre dita casa. Era la última llar del carrer de la Costa pujant a mà dreta, tocant al portal i muralla que hi havia. Des de llavors els Palau de la Costa passarien a ser Saragossa, vivint allí fins aproximadament a principis del 1900 quan, volent una major comoditat, es traslladarien a la que avui tenen al carrer Montserrat.
Com he dit abans, els de cal Bepo Vell tenien a tocar la porta del carrer de la Costa i en certa manera n´eren els cuidadors. Així quan es tragueren les portes del lloc, ells les aprofitaren per a posar-les a la seva pallissa de les Creus. Es veu que tenien una clau molt grossa.
El primer cop que trobem escrit el renom familiar Bepo és al 1833, en un llibre de censals de la mateixa casa. Allí hi posa: “ He rebut de Teresa Zaragoza dit Bepo de la costa...”. Llavors era vídua.
Però encara hi ha un segon habitatge anomenat Bepo Vell. Està situat al carrer Major. Possiblement aquest edifici seria d´una segona rama dels Saragossa que, entre 1814 i 1815, feien de pastors, i que passat un temps deurien marxar a fora. Potser per això habitaven una casa amb els baixos tan alts com els que hi ha allí (ves a saber si hi posaven el ramat ?). Avui dia és del Joan Figuerola, per això també se l´anomena com cal Figuerola.
Actualment aquell cal Bepo Vell del carrer de la Costa és de la Comunitat de Jesús.  



La imatge de dalt correspon a cal Bepo Vell del carrer la Costa, casa de la Comunitat de Jesús on actualment hi viu l'Alfons. Es suposa que on hi ha el contrafort de la casa deuria haver-hi, en el seu moment, una de les portes que tancaven l'accés al poble.
A baix la fotografia de cal Bepo Vell del carrer Major, coneguda també actualment com a cal Figuerola.


A baix detall de la façana amb la inscripció en ferro  del renom de la casa, cal Bepo Vell.


A baix fotografia de l'actual cal Bepo, al carrer Montserrat.



A dalt, la façana de la pallissa de cal Bepo a la Creu, no sabem si les portes actuals de fusta -recoberta posteriorment de llauna- són les portes del portal del poble que hi havia al carrer la Costa.
A baix detall del pany de la porta de la pallissa, la clau havia de ser ben gran...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada