dijous, 19 de febrer del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XVI)

  CAL GILI

El primer Gili va venir de Vimbodí al 1644, es deia Bernat i va casar-se amb Margarida Roca de Tarrés. Sembla que en un principi van viure al carrer de la Costa. Després, cap al 1750, els germans Silvestre i Fc. Gili van ocupar un edifici "de la Plaça" del poble, segurament el mateix que avui porta aquest sobrenom.
Però els Gili, durant anys, també van habitar altres cases, com cal Palau, cal Coix, cal Colom, Colomet i Fermín; a part d´emigrar a pobles del voltant com Vimbodí, Fulleda, l´Espluga de Francolí, i a terres més llunyanes del País Valencià.
El cognom desaparegué en portar-lo una filla única, la pubilla Antònia Gili Anglès, nascuda el 1841. Quan es va casar ho feu amb el Fc. Arbós Espasa, del carrer de l´Abadia (1860).
Així fou com la nissaga de cal Gili de la Plaça va donar pas a l´actual dels Arbós del carrer Montserrat, conservant el nom de GILI de la casa primigènia. 


Imatge de cal Gili al carrer Montserrat, abans es deia carrer La Plaça.
La imatge de baix correspon a l'actual cal Gili de Fulleda, casa situada a l'avinguda de l'Agustina d'Aragó.



Si algú volgués fer algun aclariment o consulta al respecte a qualsevol de les Històries Compartides, només cal que m´envii un missatge al correu    tarsam58@gmail.com     , i allí intentaré respondre a la demanda.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada