divendres, 13 de febrer del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XV)

CA L´HOSTAL

L´Hostal de Tarrés, avui caigut, ja existia al 1601. Per a la majoria de tarressans sempre l´hem relacionat amb la nissaga Pelegrí, que ja eren al poble al 1410 (fa només quatre dies !! ...). Però sembla que aproximadament des del 1669 ja se´ls podria associar amb regularitat amb aquell establiment. De fet és la data en que un Jaume Pelegrí l´arrenda a l´ajuntament d´aleshores.
Més endavant el deurien comprar doncs al 1812, en el casori de Pau Pelegrí aquest s´autoanomena "hostaler de l´Hostal". Ell mateix uns anys després, ja sient gran, sembla que el donaria a mitges als Camps (família d´hostalers d´ofici. Un d´aquests, vers 1840, era "l´hostaler de Tarrés").
L´infortuni va venir quan es feu la carretera nova, l´actual N-240, que desviaria el pas antic uns centenars de metres. Es començà al 1843, i al 1855 ja estava enllestida. Sens dubte i poc a poc la gent deixà d´anar-hi, acabant ensorrat per l´aiguat de Santa Tecla del 1874 (segons el rumor).
El ca l´Hostal més reconegut és la casa del carrer de la Costa (Comunitat de Jesús), però només hauria sigut l´habitatge d´una branca secundària dels Pelegrí.
El veritable ca l´Hostal Vell és a cal Pau de l´Hostal (abans del 1600 era del "sol carrer"), que dona a la plaça de l´Església. Així doncs, aquesta fou la gran casa pairal de la majoria de Pelegrins tarressans (a finals segle XX unes 5 o 6 cases). Però descendents d´aquests n´hi ha o n´hi ha hagut en pobles veïns com Vimbodí, Fulleda, etc, i d´altres de bastant més llunyans....

A baix, imatge de les restes de l'antic hostal de Tarrés -també conegut com l'Hostal Caigut o Hostal Vell-. Les runes es troben situades a la partida coneguda com La Formiga.





A dalt, imatge de ca l'Hostal situat al carrer de la Costa. I a baix, la data a la llinda de la portalada.


La següent imatge correspon a cal Pau de l'Hostal, la casa pairal dels Pelegrí.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada