dissabte, 29 de novembre del 2014

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (I)


FETS OCORREGUTS AL CARRER LA COSTA


Al capdamunt del carrer la Costa, encastat al mur del corral de cal Pubillet, hi ha una gran làpida de pedra que commemora un fet luctuós succeït en aquell indret al segle XIX. Segons la tradició oral del poble -corroborada per diverses persones com l'Àngel del Fermín o els malaurats Bepo, Xandi i Ferran- els fets foren els següents:
"Es veu que hi hagué una discussió al portal de la Costa, i de resultes en sortí mort un de cal Bepo. Un altre s´escapà ferit vers la font de Sant Isidre i caigué a terra fent-se el mort (cansat o espantat). Dels altres que hi havia allí, un el seguí i al veure´l estès es va acostar poc a poc per a comprovar si realment havia mort. Quan s´apropà allí mateix, el ferit amb el ganivet que portava, i de terra estant, el va burxar tant encertadament que el va matar."
En record d'aquest fet tràgic pel poble, que suposà la mort de dos homes, es col·locà la làpida al lloc on encara és visible.

Dues imatges de la làpida situada al carrer la Costa. 




 Detall de la làpida on encara s'entreveu el perfil d'una creu esculpida a la pedra. També és visible el forat rodó on hi havia encastada una figura -cap de calavera- de ferro fos.


Recordo -segurament com d'altres del poble quan érem petits- que quan passava sol per allí, al veure la calavera m´agafava un “canguelo” que corria un bon tros fins que ja era una mica lluny.
La calavera de ferro es va treure als anys 60 per alguns nois del poble (!), i el secretari d´aleshores, el Joan de cal Palau, es va enfadar molt.
Adjunto un dibuix de com devia ser la figura, en una imatge aproximada, pel record que en tinc. 

Per altra banda, puc donar la notícia completa dels fets. Hi hagué 2 morts:
Josep Zaragoza, de 30 anys, i Josep Sanahuja, de 28. La data fou l´1-10-1845. Ho sé pel llibre d'òbits (defuncions), encara que no ho especifiqui, però és l´únic dia que hi ha dos morts joves, i un dels quals és de cal Bepo. El cas és que no era cap llegenda...


Si algú ens pot aportar més detalls del fet (alguna foto més detallada, o més informació sobre els fets...) serà molt benvinguda!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada